Arheologii au descoperit o sabie ceremonială unică, care datează din Epoca Bronzului, în Håre, un sat de pe insula daneză Funen.
Sabia datează din Epoca Bronzului, în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, astfel că este o descoperire extrem de rară. Sabia este unică pentru că este complet intactă, de la lama din bronz până la mânerul din lemn. Chiar și fibrele în care era înfășurată au fost păstrate.
Situl a fost excavat ca parte dintr-un proiect îndelungat pentru inspectarea unei rute de 60 de kilometri pentru construirea conductei baltice de gaz natural.
Arheologii de la Muzeele Urbane din Odense se aflau în ultima etapă a săpăturilor în vestul insulei Funen atunci când au descoperit rămășițele unui așezări antice, acolo unde sabia a fost lăsată în cadrul unei ceremonii în urmă cu 3.000 de ani.
Având în vedere diversitatea materialelor folosite pentru confecționarea sa, sabia a trebuit să fie dezmembrată pentru ca arheologii să afle cum să îngrijească și să curețe fiecare piesă. Mânerul ar fi din lemn de tei, potrivit The History Blog.
Sabia cântărește aproximativ 1,3 kilograme, iar pentru confecționarea sa a fost nevoie de o cantitate de bronz mare și foarte scumpă la acea vreme. Metalul a fost cel mai probabil importat din Europa Centrală și apoi lucrat de un fierar din zonă.
Mostrele colectate din aliajul de bronz al sabiei vor fi testate pentru a identifica compoziția exactă și locul din care a provenit. După ce studierea sabiei va fi finalizată, cercetătorii vor reasambla sabia și o vor expune la Muzeul Møntergården care are expoziții permanente despre istoria antică a insulei Funen.
O sabie importantă pentru istoria polonezilor, descoperită într-un muzeu din Bulgaria
O sabie de 5.000 de ani, ”redescoperită” într-o mănăstire din Veneţia
O fetiţă de 8 ani a descoperit într-un lac din Suedia o sabie veche de 1.000 de ani
O sabie de acum 2.300 de ani, în stare perfectă, descoperită într-un mormânt